"Vredeveld Aziatische kunst" levert gong uit Birma

Op 10 december nam Arie Noeverman namens de Slagwerkgroep Espel een gong in ontvangst van Peter Vredeveld (van Vredeveld Aziatische Kunst)uit Espel.

Arie Noeverman was vorig jaar op zoek naar een gong voor de Espelse percussie groep. Wat is er dan beter om te zoeken dicht bij de bron. In Azie worden deze gongs vaak gebruikt voor ceremoniën en religieuze doeleinden en zijn daarom van goede kwaliteit.
'Vredeveld Aziatische Kunst' is een bedrijf dat zich vooral specialiseert in de handel in beeldende kunst, afkomstig uit Azië en dan vooral Nepal, Birma, India en Thailand en koopt zijn kunst vaak direct in bij families en plaatselijke bedrijfjes die deze kunst maken. Noeverman legde in januari van dit jaar het verzoek bij Vredeveld neer om in Birma rond te kijken naar een goede gong. In eerste instantie zag Peter Vredeveld dit verzoek nog niet zo zitten omdat hij gespecialiseerd is in beelden, maar niet in instrumenten. “hoe weet ik dat het instrument wel goed is.” Het antwoord van Noeverman was daarop kort “Een gong klinkt wel of klinkt niet, dat hoor je direct.” Peter zag daarna dit unieke verzoek wel zitten. De eerst volgende trip naar Birma was gepland in augustus. Dit werd echter oktober.
Daarna duurde het nog ca.2 maanden voordat de container met de gong arriveerde. En afgelopen week was het dus zover…
Een prachtige gong met een prachtig geluid. De gong is met de hand geklopt in de stad Mandalay. In deze stad worden heel veel gongs gemaakt van verschillende formaten en toonhoogtes.

Vredeveld Aziatische kunst levert gong uit Birma
Arie Noeverman neemt de gong in ontvangst van Peter Vredeveld

Birma staat bekend om zijn hoge kwaliteit gongs. Een gong wordt daar onder meer gebruikt in de kleine dorpen om de mensen op een centrale plek in het dorp te verzamelen voor een dorpsvergadering of een belangrijke mededeling. Ook worden de gongs gebruikt in boeddhistische tempels om het begin van een ceremonie aan te duiden of om mensen te verzamelen.

Meer informatie over Vredeveld Aziatische kunst, bekijk dan de website www.aziatischekunst.com

Naar ons nieuwsarchief